Плащане чрез ПОС

Плащане на ПОС терминал във фронт офис на инспекцията. Приемане на всички видове транзакции с карти, носещи логата на Visa, Visa Electron, V PAY, MasterCard и Maestro.

24.06.2008

Днес, рано сутринта екип на РИОСВ-Смолян постави GPS-нашийник на мечка в местността Деве Борун /района на село Кръстатица/. Това стана възможно след почти двумесечно проучване на поведението и навиците на мечките в района. Маркираният екземпляр е с тегло над 150 кг. кг, женски и приблизителна възраст - 7-8 години.

След като рано сутринта мечката се е хванала в специален капан и е била упоена, а нашийника е поставен. Сега чрез електронни съобщения в инспекцията ежедневно ще се получава информация за движението и поведението на мечката.

Улавянето на мечката е регламентирано от разрешително на министъра на околната среда и водите. Освен на тази мечка, РИОСВ-Смолян има право да постави нашийник на още един екземпляр. Вторият нашийник ще бъде поставени на мечка от друг район на територията на Родопите. По този начин, при обобщаване на данните ще се получи сравнително пълна информация за поведението и движението на защитения вид.